Oldalak

2011. február 5., szombat

Várakozás - 2011. 6. hét I.

A papír pénteken az első számú célzónába ért és onnan lefordult. Közel egy fordulat, de még mindig nem vagyok benne biztos, hogy nem megy ki a második célárhoz. Az ötödik hullám extention, akkor a pénteki esés, annak negyedik hulláma lehetett, ebben az esetben hétfőn még kimehet a második célárhoz, a napos ábrán is az a célár adódik. Amerika szárnyalását ráadásul a sajtóban sok kisbefektető is meghallhatta, akik körében népszerű ez a papír.
A korábbi elemzésben erre a célárra utaltam. C=161,8% A. link

Órás chart:


Heti chart:



Mondhatnátok, hogy a fentiek ellen szól, hogy a CHF/HUF kereszt elérte a célzónát és lefordult róla naposon. Ez igaz, de véleményem szerint - naposon talán nehezen látható módon -  ott is meglesz még az esés A-B-C korrekciójának B hulláma, ami forint erősödést jelenthet rövid távon. CHF elemzés link.

Nem szeretném a blogba bevonni a (gazdaság)politikát, mert a gazdaságról más elképzelései vannak a különböző politikai irányzatoknak...és innét nem megyek tovább, mindenki tegye mellé, amit gondol. 

DE egy dolog mellett most nem tudok elmenni . Lezárult a nyugdíjpénztárak körüli (első) menet. Az államhoz kerül egy óriási részvény pakk, melyet bevallásuk szerint nem fognak a piacra önteni. (ez érdekük is...) Azonban pénteken találkoztam a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos hírrel. 2010-ben a MNYP-ok vagyona jelentős mértékben növekedett, részben a befizetéseknek, részben a portfólió hozadékának köszönhetően. Ez annyit jelent, hogy a legtöbb tagnak infláció feletti hozama lett. Továbbfűzve a jelenleg érvényes szabályok alapján az állami rendszert "választók" a reálhozamot felvehetik készpénzben.(talán áprilisban) A becslések szerint ez olyan 300 Mrd nagyságrend. Ekkora összegben készpénzük nincs a pénztáraknak, a kifizetéshez likviditásra van szükség, mely az összeg nagysága miatt és a szakma szabályzata szerint nem egy, hanem több terméket felhasználva fogják teljesíteni (állampapír, részvények stb.), de még ekkor is jelentős eladási nyomás lesz a tőzsdén, hiszen a legtöbb tag valamilyen növekedési, nagy részvényarányú portfólióban tartotta a megtakarításait. Jelenlegi forgalom mellett mindenki gondolja végig milyen hatással lehet ez az árfolyamra, hacsak nem a teljes kifizetést állampapír felhasználásával teljesítik, ebben az esetben azonban az állam nem fog tudni élni az ígéretével és nagyobb ütemben lesz kénytelen a piacra önteni a papírokat. Épp ezért elindult a maradók között az átmeneti portfólió váltás, tovább súlyosbítva a helyzetet (mértékét nem tudom, hogy mennyire jelentős). 

A fentiek alapján van egy alul (bull), vagy felülteljesítési (bearish) szorzó a magyar piacban a következő elég hosszúnak tűnő időszakban.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése